Bliedhuus

3D Voorzijde noIn 1999 werd ‘Stichting Blied’ opgericht door de ouders van zes jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

Hun doel was het realiseren van een kleinschalige woonvorm waar hun kinderen met begeleiding zelfstandig konden wonen: op Texel, in hun eigen vertrouwde omgeving. Omdat het moeilijk was een geschikte plek te vinden op het eiland ontstond bij de ouders het plan om zelf een Begeleid Wonen Project op te starten. In nauwe samenwerking met woningbouwvereniging Woontij werd een mooie locatie gevonden aan de Burgerhoutstraat in Den Burg, op steenworp afstand van het centrum. Vijf jaar later, op 3 december 2004 was hun doel bereikt en namen zes bewoners hun intrek in een eigen appartement met een zit/slaapkamer en badkamer. Daarnaast kunnen de bewoners terugvallen op een gezamenlijke woonkamer met keuken waar ook dagelijks samen gegeten kan worden. Zorgverlener ’s HeerenLoo is verantwoordelijk voor de directe zorg en begeleiding. Deze is afgestemd op individuele behoeftes en gericht op het verder ontwikkelen en bevorderen van de zelfstandigheid.

Nu, ruim tien jaar later, heeft dezelfde groep ouders opnieuw plannen ontwikkeld voor nieuwbouw. ’t Bliedhuus, zoals de woning inmiddels is vernoemd, bleek te klein van opzet om 24-uurszorg te kunnen blijven bieden. De oplossing werd gevonden in de bouw van twee geschakelde woningen aan de Burdetstraat, eveneens nabij het centrum van Den Burg. De in totaal 14 appartementen gaan plek bieden aan evenzoveel Texelaars. Dat betekent dus 8 nieuwe bewoners naast de huidige groep en ook een uitbreiding van de stichting met 16 ouders. Voor zowel de ouders als hun kinderen en het team speelt nadere kennismaking in de voorbereidingen een grote rol. Door regelmatig gezamenlijke activiteiten te organiseren, leven we met ons allen toe naar de grote verhuizing in 2016! Ook in dit nieuwe Bliedhuus wordt toegewerkt naar een veilig, warm en vooral gezellig thuis waar de betrokkenheid van ouders en andere verwanten erg belangrijk is.

 


Archieven